Direktlänk till inlägg 2 oktober 2010

FC Barcelonas historia

Av Vide - 2 oktober 2010 20:13


Den 29 november 1899, startade Hans Gamper Futbol Club Barcelona, tillsammans med






   

elva andra entusiaster av "fot-boll", ett spel som var till stor del oklart i denna del av världen.

 


Han kunde aldrig ha föreställt sig omfattningen av vad det initiativet skulle så småningom utvecklas till. Under mer än hundra år av historia har FC Barcelona växt spektakulärt i varje område och har utvecklats till något mycket större än bara en idrottsförening, svarvning Barca "mer än en klubb" slogan till verklighet.

Barça har blivit, för miljoner människor över hela världen, en symbol för deras identitet, och inte bara i en idrottslig mening, utan också i fråga om samhälle, politik och kultur. Under hela den svåraste av tider var Barca den standard som representerade Katalonien och det katalanska folkets längtan efter frihet, en symbolik som har fortsatt att vara nära kopplat till egenhet av klubben och dess medlemmar till denna dag. Inom ramen för Spanien är Barca ses som en öppen och demokratisk klubb. Och hela världen är Barca identifieras med omsorg orsaker, och alldeles särskilt barn genom sitt sponsoravtal med Unicef.

För ett helt sekel har FC Barcelona gått igenom stunder av ära och smärta, perioder av briljans och andra mindre lyckade, segrar episka och ödmjuka nederlag. Men alla dessa olika moment har bidragit definiera personlighet en klubb som är på grund av sin säregna karaktär ansåg unikt i världen.

Med över hundra år av historia, har det naturligtvis funnits många olika perioder, både i ett socialt och ett idrottsligt mening. Under de första åren (1899-1922), från grundandet av klubben till byggandet av Les Corts stadion var Barca en klubb som hade att särskilja sig från alla andra fotbollslag i Barcelona, till den grad att det skulle komma att identifieras med staden som helhet. Barça blev snart den ledande klubben i Katalonien, och även anslutit sig till den alltmer växande känsla av katalanska nationella identiteten.

Från Les Corts till Camp Nou (1922-1957), gick klubben genom kontrasterande perioder. Sitt medlemskap nådde 10.000 för första gången, medan fotbollen utvecklats till ett massfenomen och blev professionell, och dessa var de åren av sådana legendariska belopp enligt Alcántara och Samitier. Men på grund av material svårigheter och den politiska bekymmer av det spanska inbördeskriget och efter kriget var klubben tvungen att övervinna flera negativa förhållanden, inklusive mordet på president Josep Sunyol 1936, just den person som hade förökade parollen "sport och medborgarskap ". Men klubben överlevde, och en period av social och idrottslig återhämtning skett i form av Camp Nou, i samband med ankomsten av den enormt inflytelserika Ladislau Kubala.

Från byggandet av Camp Nou till 75-årsdagen (1957-1974) drabbades Barca mediokra resultat, men har konsoliderats som en enhet, med en ständigt ökande medlemsantal och långsam men stadig återhämtning i motgångar, av sin identitet. En mycket tydlig känsla som kom till uttryck för första gången någonsin i orden "Barça, mer än en klubb" som tillkännagavs av president Narcís de Carreras. Styrelsen under ledning av Agustí Montal förde en spelare till Barcelona som skulle ändra klubbens historia, Johan Cruyff.

Från den 7: e årsdagen till EM (1974-1992) Klubben såg omvandlingen av fotbollsklubbar att demokrati, i början av Josep Lluis Núñez långa ordförandeskap, förlängning av Camp Nou på samband med VM 1982 och VM vinnare Cup triumf i Basel (1979), en stor framgång inte bara i en idrottslig mening utan även i en social, med en enorm och exemplarisk expedition av Barcas supportrar visar att Europa enheten i Barcelona och katalanska flaggor. Cruyff tillbaka, denna gång som tränare, och skapade vad som skulle komma att kallas "Dream Team" (1990-1994), vars kronjuvel var erövringen av EM på Wembley (1992), tack vare Koeman berömda mål.

 

 
Internationella dominans. Från Wembley till Abu Dhabi (1992-2009) var när klubbens senaste utvecklingen skett i mellan de tre största framgångarna, bli mästare i Europa. Josep Lluís Núñez långa ordförandeskap avslutades, och klubben visade sin finaste potential under firandet av klubbens hundraårsjubileum. Som en följd av Joan Gaspart (2000-2003), väckte i juni 2003 val Joan Laporta till makten, och starten av nya sociala expansion, når 172.938 medlemmar och fler framgångar på planen, däribland fyra ligatitlar, vann Champions League-titlar i Paris och Rom och VM för klubblag.

 

I säsongens 2008-09 ankomsten av Josep Guardiola som första tränare tog ny energi till klubben och de spelade in de mest framgångsrika säsong i hela sin historia att vinna sex titlar som kommer att för alltid brännas i minnet av alla Barca fans. Framgång på fältet har hjälpt klubben utvidga sin sociala roll och öka dess media profil. I säsongen 2009/10, Guardiola tvåa i avgiften, fördes Liga titeln vann för andra året i rad, och den tjugonde om klubbens historia, satte ett nytt rekord med 99 punkter i processen. Titeln var inte bestämt förrän den allra sista dagen, med en match mot Valladolid, och firandet gick framåt samma kväll i sällskap med fansen på Camp Nou.

 

Storheten i Futbol Club Barcelona förklaras bland många andra faktorer, genom sin imponerande utmärkelser lista. Mycket få klubbar i världen har vunnit så många titlar. Intercontinental Cup är den enda stora fotbollen trofé som aldrig har gjort sin väg in i klubben museum, där klubbens största stolthet är de tre EM titlar vann i Wembley (1992) Paris (2006), Rom (2009) och FIFA Club World Cup 2009.

Bortsett från att vinna Europas främsta titel, har klubben också äran att vara den enda som har dykt upp i varenda upplagan av europeiska klubb konkurrens sedan turneringarna skapades först tillbaka i 1955. Barcelonas många framgångar i Europa avses att betraktas "King of the Cupvinnarcupen, efter att ha vunnit denna titel ett rekord fyra gånger

 

Dessutom vann FC Barcelona också tre mässor Cup (turneringen som nu kallas UEFA-cupen) 1958, 1960 och 1966. År 1971 vann Barca som trofé direkt i en match spelas mellan sig, som den första någonsin vinnarna i tävlingen, och Leeds United, som den sista.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vide - 29 januari 2011 21:06

    Hej, allihopa!!! Hade inget att göra så jag bloggade lite. Har egentligen inget intressant att skriva om så jag får väl hitta på nåt annat… kanske spela nåt spel… PS. Om ni vill veta hur man gör sån här text så kan ni gå in på...

Av Vide - 15 januari 2011 12:14

             

Av Vide - 8 januari 2011 16:23

Webbsidan kan inte visas Problem: Du är inte tillräckligt cool för att anslutas till internet.   Hihi kom på den själv   ...

Av Vide - 25 december 2010 18:28

hihihihihihihihhihihihihihihihihihihih!!  :D

fcb

Av Vide - 18 december 2010 15:38

Tja!!! Kom just på att man kan göra egna märken så jag gjorde det här!!!   Om ni vill gå in på sidan där man gör sånt här kan ni gå in på:  Cool Text: Logo and Graphics Generator ...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Omröstning

Vilket onlinespel är roligast?
 MovieStarPlanet
 GoSuperModel (För tjejer)
 Pandanda
 Panfu

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards